Оган Светско книжевно богатство Kiwi.mk
Share:
Deal
SKU: 13174 Категорија

Оган

350 ден

Нарачај до 10ч, испорака до врата истиот ден. * вон Скопје + 1 ден

Qty

Категории: Светско книжевно богатство

Опис

„Оган“ е воен, автобиографски роман, настанат врз основа на дневникот што го водел војникот Барбис додека бил на фронтот во 1915 година. 
Во него е овековечена судбината на 231. пешадиски полк и најкрвавите битки во областите Артоа и Шампањ за време на Првата светска војна.
Со „Оган“, Барбис сака да напише ангажирана книжевност, во најпозитивната смисла на зборот: тој ја сведочи воената вистина со непрекинато будна свест за моралната одговорност што ја презема преку тој чин пред настраданите другари и генерациите што доаѓаат. Описите на валканата воена реалност, разорувањето, смртта, гладот, студот, деперсонализацијата, што се насликани живо и речиси фотографски, на Барбис му го донесуваат прекарот „Зола од рововите“.
Моја нарачка
Сешуте немате нарачка

Looks like you haven't made a choice yet.