Мојот век Светско книжевно богатство Kiwi.mk
Share:
Deal
SKU: 13207 Категорија

Мојот век

350 ден

Нарачај до 10ч, испорака до врата истиот ден. * вон Скопје + 1 ден

Qty

Категории: Светско книжевно богатство

Опис

Во романот ,,Мојот век”, во сто куси стории, една за секоја година, Гинтер Грас избира свој агол на видување за секоја од нив, за Германија и за Германците (но не искучиво за нив), за ХХ век што отпатува во историјата.

Честата промена на раскажувачкиот план и ракурс, слично на филмската техника на монтажата, ја менува и сета друга карактеристика на настанот, обликувајќи го својот конечен изглед според својот директен сведок. Самиот Гарс е протагонист и директен свидетел на ано домини 1959, годината на неговиот најголем книжевен успех, на 19878, 1989 и 1998-та. Тој е еден од протагонистите и директно вмешаните во ентериерот на настаните што ги опишува. И на крајот, тој ги вплеткува своите лични сеќавања во нечии туѓи сеќавања и спомени и по заобиколен пат укажува на менталната, но и на онаа другата, историската слика на Германија, на Херманците и нивните трауми и искуства од поновата историја, а во исто време, како тие се рефлектираат и врз него лично.

..Мојот век” не е само книга на еден Германец за другите Германци туку, пред сВо романот Мојот век, во сто куси стории, една за секоја година, Гинтер Грас избира свој агол на видување за секоја од нив, за Германија и за Германците (но не искучиво за нив), за ХХ век што отпатува во историјата.

Честата промена на раскажувачкиот план и ракурс, слично на филмската техника на монтажата, ја менува и сета друга карактеристика на настанот, обликувајќи го својот конечен изглед според својот директен сведок. Самиот Гарс е протагонист и директен свидетел на ано домини 1959, годината на неговиот најголем книжевен успех, на 19878, 1989 и 1998-та. Тој е еден од протагонистите и директно вмешаните во ентериерот на настаните што ги опишува. И на крајот, тој ги вплеткува своите лични сеќавања во нечии туѓи сеќавања и спомени и по заобиколен пат укажува на менталната, но и на онаа другата, историската слика на Германија, на Херманците и нивните трауми и искуства од поновата историја, а во исто време, како тие се рефлектираат и врз него лично.

Мојот веке не  е само книга на еден Германец за другите Германци туку, пред сѐ, книга за сите оние што сѐ уште го слушаат ехото на сирените и разрната врева на железните орли што се уште допираат до подземните скривалишта, книга за сите оние што се уште го слушаат ехото на сирените и разрната врева на железните орли што се уште допираат до подземните скривалишта.

Моја нарачка
Сешуте немате нарачка

Looks like you haven't made a choice yet.