Опис
Пакување храна: Принципи и практика, трето издание претставува сеопфатна и
лесно достапна дискусија за принципите на пакување храна и нивната примена.
Вклучувајќи концепти од хемијата, микробиологијата и инженерството, книгата ја
продолжува традицијата на претходните бестселер-изданија и е целосно ревидирана со нови, обновени и проширени содржини, нудејќи детален преглед на современите технологии на пакување храна.
Оваа книга
• Го покрива пакувањето на сите главни групи храна;
• Вклучува нови поглавја посветени на системите за затворање и запечатување,
како и на оптичките, механичките и бариерните својства на термопластичните
полимери;
• Презентира најнови информации за новите технологии на активно пакување;
• Нуди упатства за осмислување и анализа на експериментите со кои ќе се процени
рокот на траење на храната;
• Дискутира за најновите детали за материјалите што се во контакт со храната,
вклучително и оние што се од јавен интерес, како BPA и фталатите во храната;
• Издвојува значаен простор за јадливите, биобазираните и биоразградливите
материјали за пакување храна.
Како продлабочено истражување на областа, Пакување храна: Принципи
и практика вклучува сосем нови примери и ги одразува не само тековните
истражувања туку и темите што ќе бидат актуелни во иднината. Сеопфатно истражена со преку 1.000 референции и богато илустрирана, оваа книга ќе им послужи на студентите и на професионалците во областа, без оглед на нивото на нивните познавања и искуство, како извонредна можност за учење и референцирање во нивната професионална подготовка и дејност.