Инхалатор (небулизер): Што е и како да се користи?

 

Инхалатор (небулизер) претставува апарат со помош на кој се администрираат медикаменти по пат на инхалација, брзо и директно во респираторниот систем.

Инхалаторот (небулизер) ги претвара медикаментите во аеросол кој може да се вдише преку маска или додаток за уста. Администрирање лекови на овој начин овозможува аплицирање на лекот таму каде што е најпотребен.

   

Кому му треба инхалатор / небулизер?

 

Честа препорака на лекарите е користење инхалатор (небулизер) за администрирање физиолошки раствор (стерилна солена вода) кај деца и возрасни кои имаат секрет во дишните патишта (бронхити, бронхиолити и сл. )

Инхалатор (небулизер) се препишува и кај пациенти со некои од следните состојби на респиратиорниот систем:

астма, хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), цистична фиброза, бронхектазии

   

Како се употребува небулизер?

 

Секој инхалатор (небулизер) функционира различно и затоа е важно е да се прочита упатството за употреба за конкретниот апарат.

Општо кажано, употребата на небулизер е прилично едноставна и се состои од неколку последователни чекори:

1. Измиј ги рацете

2. Аплицирај го медикаметот во држачот за медикаменти

3. Поврзи ја маската (или додатокот за уста) со цревото за воздух.

4. Уклучи го небулизерот

5. За време на користењето, држи ја маската и чашката за медикаменти исправено и во контакт со лицето

6. Вдишувај бавно, длабоко низ додатокот за уста или маската со цел да го вдишеш целиот медикамент

   

Кои медикаменти се користат со инхалатор / небулизер?

 

Најчесто лекарите препорачуваат инхалации со физиолошки раствор (стерилна солена вода) кај деца и возрасни со цел да се отворат дишните патишта и раствори секретот предизвикан од респираторни инфекции.

Медикаменти кои се користат со инхалатор небулизатор се: физиолошки раствор (кај респираторни инфекции кај деца), бронходилататори кај астма и ХОББ, и антибиотици кај тешки респираторни инфекции.

 
 

Kiwi.mk ги испорачува вашите производи до врата! Уредно и ефикасно без да ви биде вам дополнителна обврска. Испораката во Скопје ја вршиме ние со нашите брзи доставувачи, додека испораката надвор од Скопје ја вршиме преку нашата партнер компанија КАРГО Експрес. 


Колку чини достава? 

Освен кога е наведено дека испораката е бесплатна, испораката во Скопје чини 45 денари.

Испорака вон Скопје чини 100 денари за Карго експрес. 


Кога ќе ја добијам нарачаката?

Во Скопје: испораката ќе биде истиот ден доколку нарачката е направена до 12ч напладне, и следниот ден доколку нарачката е направена по 12ч.


Надвор од Скопје: испораката ќе биде испратедна по карго истиот ден доколку нарачката е направена до 12ч напладне, а тоа значи дека следниот ден ќе биде кај тебе. Нарачките по 12ч ги испраќаме следниот ден по карго, а тоа значи дека ќе ги добиете ден потоа. 


Напомена: Испорака вршиме секој ден, освен недела и празници. 


Контакт

За прашања кликни на   info@kiwi.mk или на месенџер кликни тука  ТУКА

🙂 ќе се потрудиме да одговориме веднаш  


 
COVID-19 поради актуелната ситуација, можно е благо прологнирање на процесирањето и/или испораката на нарачките. Работиме да ги исполниме во најкус можен рок и редовно известуваме
0